Groepen
Nieuws
Team

Plusklas Pius X

Welkom op de pagina van de plusklas van de Pius X.

Elk blok werken de kinderen aan lesdoelen. Deze periode heb ik gekozen voor het plannen en creatief denken. Afwisselende werkvormen zorgen ervoor dat alle kinderen op een passende wijze hiermee kunnen oefenen. Er is o.a. ruimte voor discussie, filosoferen, toneel, improvisatie, handvaardigheid en spel.

Creatief denken: In de afgelopen periode hebben de kinderen gewerkt aan het eiland Slordor. Op dit eiland wonen de Ordelijkaards en de Slordigaards. We hebben gesproken over de verschillen tussen deze volken. Al creatief denkend mochten de kinderen 3 passende faciliteiten voor het eiland bedenken en op geheel eigen wijze in beeld brengen. Zo zag ik plattegronden, bouwwerken en andere kunstwerken voorbijkomen. Enkele kinderen maakten 3 faciliteiten voor de kant van de Slordigaards en bedachten het alternatief voor de kant van de Ordelijkaards. Anderen gingen nog een stapje verder en bedachten een compromisdeel van dit eiland. Een stuk waar beide volken zich prettig kunnen voelen. En dat kost wel even zweetwerk. Hoe maak je nu b.v. een bos waarin beide volken zich fijn voelen? Of bijvoorbeeld heel praktisch een meer waarin je zowel in troep als in schoon water kunt zwemmen?

Plannen: Daarnaast is er gewerkt aan een belangrijk onderdeel van de plusgroep. Dit kan meestal op wat minder enthousiasme van de kinderen rekenen, namelijk het plannen! Van tevoren hebben ze uitgedacht wat ze in al die weken gaan doen en nodig hebben. En dat is best lastig om concreet op te schrijven en om echt overal aan te denken! Gelukkig zijn er heel veel afwisselende manieren om plannen te oefenen. Dus ook in spelvorm zijn we hier mee bezig geweest.

Kortom: deze lessen draaiden om plannen en creatief denken en niet om het knutselen. Voor sommige kinderen is dat even schakelen, tijd investeren in je planning als knutselen zo leuk is…
Het knutselen is een middel om je doel te bereiken. Je kunt pas kijken of je planning werkt als je echt iets gaat uitvoeren.
Ik praat met de kinderen tijdens de lessen en de presentatiefase over heel veel zaken, b.v. plannen/ creatief denken/ samenwerken/ flexibel denken/ zelfstandig werken/ inzet/ motivatie en andere zaken. En dus pas helemaal achteraan…het knutselresultaat.

Daarna zijn we begonnen aan een blok waarin voorbereiden en analyseren centraal stond. Je moest werken aan een “vliegend voorwerp”. Van tevoren zocht je informatie en plaatjes om na te denken over vliegende voorwerpen en vliegende dieren. Wat zorgt ervoor dat het kan vliegen? Je kon nadenken over materialen, verbindingen en dergelijke en je mocht testvluchten maken. In gesprek met anderen en al kijkend naar de testvluchten van de anderen leerde je van elkaar.

Groetjes,
Rian Pot

 

CONTACT

Pius X
WH Jordaansingel 20
Haaksbergen
Tel.: 053 - 572 13 96
E-mail: directie@piusx.eu

facebookTwitter YouTube